Novinky
Nejštějdřejší cashback až 15% z nákupu
21.11.2020 13:30———
Aktualizovali jsme prodej ZOFLORY
21.09.2020 00:00———
pH body balance opět skladem !!!!
20.09.2020 00:00———
Moringa olejodárná - Moringa oleifera
12.09.2020 16:00———
Moringa olejodárná - Moringa Oleifera
Právě čtete o patrně nejvšestrannější, nejprospěšnější a nejužitečnější rostlině na světě vůbec. Z hlediska své výživné hodnoty je doslova nejúžasnější rostlinou na celé Zemi, zázrakem přírody, který nám přináší od kořenů až po listy všestranný užitek.
Jedná se o jedlý strom, který nese botanický název Moringa oleifera – moringa olejodárná. Strom, který by mohl vyřešit nejnaléhavější problémy – výživu a zdraví lidstva, problémy klimatu a potřebu energie: Moringa oleifera.
Jak v následujícím textu zjistíte, tento zázračný strom zaznamenává řadu superlativů. Tento strom, sám tak obdivuhodný v boji o přežití i v nepříznivých podmínkách, je původním domovem v severozápadních kamenitých suchých oblastech na samém úpatí Himaláje.
Mistr světa coby dodavatel živin
Moringa oleifera je nazývána „zeleným diamantem“, protože její úžasné bohatství výživných látek stěží nachází na světě obdoby.
Naprostá většina všech publikací, které se doposud na trhu objevily, se věnuje bohatství živin této rostliny, látkám, jež jsou obsaženy v určitých částech, jejich účinkům na zdraví a možnostem lékařského využití. Všechny zde nelze vypsat, proto vybíráme ty nejpodstatnější.
SALVESTROLY
Na úvod budiž řečeno, že Moringa oleifera obsahuje salvestroly. Jde tu o skupinu účinných látek objevenou britskými vědci. Salvestroly představují skupinu ochranných látek, kterou mnohé rostliny vytvářejí na obranu před škůdci a chorobami. Přesně právě tyto substance, jak vědci dokázali, mohou přivodit i ústup rakovinného bujení. Salvestroly byly ještě před 100 lety u původních odrůd ovoce a zeleniny, které se musely bránit proti nepřátelům všeho druhu, bohatě přítomny. V současných odrůdách ovoce a zeleniny pěstovaných na sterilních plantážích na půdě s umělým hnojivem, které se nemusejí proti ničemu samy bránit (poněvadž se o to namísto nich postaraly chemické postřiky apod.), jsou už sotva vůbec nějaké salvestroly obsaženy (před 150 roky bylo v ovoci a zelenině ještě pětkrát až šestkrát více salvestrolů než dnes). Listy Moringa oleifera jsou na salvestroly bohaté a již jen z tohoto důvodu je proto lze jako potravinový doplněk doporučovat.
CHLOROFYL
Rovněž obsah chlorofylu v listech moringy – téměř sedm gramů na kilogram listové hmoty – je nejvyšší naměřená hodnota vůbec. Žádná jiná rostlina na světě neobsahuje podle dnešních znalostí více chlorofylu než moringa. Výsledky výzkumů dr. Younga dokazují, že červené krvinky se tvoří v menší míře (než jsme se dříve domnívali) v kostní dřeni, zato mnohem více – přinejmenším ve zdravém organismu – ve střevě. Obzvlášť důležité pro udržení zdravé krve je podle dr. Younga zelené barvivo, chlorofyl, který v rámci svého chemického složení prakticky zcela odpovídá červenému barvivu u lidí (hemoglobinu). V chlorofylu kromě cenného stopového prvku železa spatřujeme zásadní substanci podporující tvorbu krve. Chlorofyl přivádí do krve více kyslíku, což optimalizuje látkovou výměnu, posiluje náš imunitní systém, tlumí zánětlivé procesy, pomáhá při akutních infekcích, a tlumí růst nádorů. Chlorofyl platí za „zelenou medicínu“.
Jeden kilogram listů moringy (vysušené listy) obsahuje takřka sedm gramů čistého chlorofylu (zelené rostlinné barvivo) – což představuje světový rekord mezi všemi známými rostlinami na Zemi. Chlorofyl má rozhodující význam pro zdraví naší krve – a zdravá krev má zase rozhodující význam pro zdraví lidí.
ORAC - Antioxidanty
Za nebezpečné nepřátele našeho fyzického zdraví se považují tzv. „volné radikály“. Pod tímto pojmem se rozumí nestabilní kyslíkaté sloučeniny, kterým chybí jeden elektron. Opatří si jej tak, že ho jiným molekulám jednoduše odtrhnou: bílkovinám, hormonům, genetickému materiálu, ale i jiným důležitým látkám, které naše tělo potřebuje.
Sloučeniny, kterým byl elektron odebrán, mají zase snahu svůj nedostatek elektronů nějak vyrovnat a napadají pak jiné látky v našem těle. Vzniká tak ďábelský kruh, který je nebezpečný hned trojím způsobem: (1) tělu pak potřebné látky chybí, (2) látka je poškozena a (3) chemické zbytky látky jsou tělu škodlivé, což v organismu způsobuje další problémy.
Pokud takovéto nestabilní kyslíkaté sloučeniny „kradou“ jiným atomům a molekulám jejich elektrony, nazývá se tento proces (z chemického hlediska vlastně nesprávně) „oxidace“. To ale právě dnes bývá pokládáno za podstatný faktor v procesu stárnutí organismu. Naštěstí existují i látky, které pomáhají organismu této „oxidaci“ zabránit, popř. proti ní přímo působí. Dávají volným radikálům k dispozici elektrony, aniž by měly pak samy potřebu elektrony odněkud si opatřit nebo se proměnit ve škodlivé sloučeniny. Tyto látky se nazývajíantioxidanty.
Takovými oxidanty jsou např. vitamín C, vitamín E, ale také chlorofyl a mnohé další látky. Schopnost určité přírodní látky, nebo určitého produktu zneškodňovat volné radikály se stanoví v tzv. testu ORAC. Tato zkratka vyjadřuje OxygenRadical Absorbance Capacity, což znamená schopnost určité látky nebo potraviny neutralizovat volné radikály.
Tvrdí se, že člověk by měl přijímat ve své denní potravě 5.000. až 7.000 jednotek ORAC, aby byl přiměřeně chráněn vůči volným radikálům. Hodnota ORAC se u konkrétních potravin udává na 100 gramů potraviny. Takže kupříkladu u 100 gramů malin se udává 2000 až 4000 jednotek. U džemu z biologicky pěstovaných šípků dokonce až 13.000 jednotek. Pověstné plody goji vykázaly 25.000 jednotek ORAC a patří tak do světové špičky. To znamená, že pouhých 25 gramů plodů goji denně už splňuje dostatečný antioxidační efekt.
Avšak i zde staví moringa laťku ještě výše a dosahuje s hodnotou svého antioxidačního účinku nového světového rekordu, jaký byl vůbec kdy zjištěn – až 75.000 jednotek ORAC (různé hodnoty platí podle oblasti, půdy, způsobu pěstování, apod.).
ZEATIN
Další „zázračnou látkou“, která se v morinze v takovém množstvím přítomna, je “zeatin“. Tento rostlinný hormon hraje (kromě jiného) v buňkách klíčovou roli při příjmu živin – posílá vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny atd. právě tam, kde jsou v těle potřeba, a zmnohonásobuje tak jejich účinnost; obecně na pětinásobek až osminásobek, poněvadž působí, že buňky „otevírají dveře pro příjem živin“.
Moringa tudíž není jen „bombou“ obsahující na 90 různých, pro nás velice cenných výživných látek, nýbrž navíc ještě posiluje tento seznam účinky zeatinu. Zelený list moringy v porovnání s jinými rostlinami obsahuje až tisícinásobnoukoncentraci zeatinu!
Zeatin je zodpovědný za zcela mimořádnou schopnost růstu této rostliny, stejně jako za její dobrou regenerační schopnost, kterou lze přenést dokonce i na lidský organismus. Proto platí hormon zeatin za „přírodní pramen mládí“ (prof. Thomas Roitsch, Universita ve Würzburgu). Ve studii, která byla vypracována na Universitě v Aarhusu (Dánsko) se prokázal jako obzvlášť účinný při léčbě poškozené pokožky. Zeatin prospívá i pokožce mladistvých, působí proti stárnutí buněk a aktivizuje tělo i vlastní produkci látek, jež pokožku udržují mladou a elastickou.
Rostlinný hormon mimoto pomáhá vyrovnat hormonální hladinu dívkám v pubertě a ženám v přechodu.
BÍLKOVINY
Další aspekt, který bychom měli zmínit, je významný obzvlášť pro vegany a vitariány, poněvadž list moringy je kromě jiného také důležitým zdrojem bílkovin. Téměř polovina hmotnosti listu se skládá z vysoce kvalitní rostlinné bílkoviny.
90 ŽIVIN
Všechno to – posuzováno jednotlivě a samo o sobě – je zajisté velmi zajímavé, současně jsme však zejména v posledních letech natolik zahrnováni informacemi o „zcela nejnovější, nejzdravější a vůbec nejlepší "superpotravině světa“, že si mnohý z nás nejspíš pomyslí: „Podle toho bych se měl celý den živit plody goji, açai a aronie, jíst spirulinu, chlorellu a anabaena, pít snad výhradně šťávu vylisovanou z pšeničného a ječmenného osení a nadto ještě polykat tucty tobolek se všelijakými pro mě nesrozumitelnými zkratkami – jako OPC, Q10, NADH, apod.“
Inu – v určitém smyslu má tohle všechno po nějaký čas své oprávnění, resp. by to mohlo ukázat jako rozumné, ale obecně s tím souvisí jeden vážný problém: Stejně jako k mytí rukou potřebuje člověk dvě ruce, účinky většiny živin se navzájem podmiňují.
Ten, kdo ovšem po dlouhý čas konzumuje jen jediný typ potravinového doplňku, prakticky automaticky si ve své organismu nezbytně vytváří nedostatek určitých živin.
Kupříkladu vitamín C potřebuje jako protihráče (jako druhou ruku) vitamín B1 a kromě toho ještě také některé minerály. Kdo po dlouhý čas přijímá pouze vitamín C, vytváří ve svém těle závažný nedostatek vitamínu B1se všemi průvodními následky (nedostatek schopnosti soustředění, poruchy paměti, svrbění v nohou a v rukou, zácpa, aj.). Proto jsou nejen synteticky vyráběné vitamínové preparáty, ale také „nejnovější zázračné doplňky stravy“ rozšířené v kruzích sledujících alternativní „zdravé“ trendy ve výživě často naprosto nevhodné.
Právě v tomto bodě se ovšem moringa oleifera od těchto „doplňků stravy“ zásadně liší, poněvadž zde máme vpřirozeném propojení hned 90-ti rozličných živin, vitamínů, antioxidantů, minerálních látek, stopových prvků, všechny aminokyseliny, velké množství rostlinných bílkovin, pro zdraví prospěšné mastné kyseliny, chlorofyl, stejně tak jako bezpočet rostlinných doprovodných látek, to vše perfektně skloubeno, navíc přítomno v jedné rostlině v biologicky vhodné formě – a to díky zeatinu ještě s maximálním kumulativním účinkem! Moringa je proto takříkajíc „koncentrovaná superpotravina připravená přírodou“ – a docela určitě je jako „potravina v koncentrátu“ vhodná pro Afriku a popř. i další podvyživené země světa.
Oblast medicíny a terapie
Počet chorob a zdravotních obtíží, u kterých se listům, kořenům, semenům, oleji, květům, kůře, pryskyřici a kaučukovému mléku stromu moringa přisuzuje léčivý účinek, resp. byl i vědecky prokázán, jde do stovek. Jen samotné tradiční staroindické léčitelské umění ájurvédy zaznamenává tři stovky rozličných způsobů léčebného využití.